Vi bader i gull!

sunset

Når du slenger deg ut i sjøvannet en varm sommerdag kan du faktisk påstå at du bader i gull. Verdenshavene inneholder tusenvis av tonn av det edle metallet – problemet er bare at det finnes så uendelig mye mer vann.

Gullkonsentrasjonen, i for eksempel det nordlige Atlanterhavet og det nordøstlige Stillehavet, er på rundt 10 til 30 gram per kubikk kilometer vann. Det vil si cirka 10 til 30 deler gull per billiard deler vann. En billiard er så mye som en million milliarder – eller et 1-tall med 15 nuller bak. Middelhavet inneholder nesten 5 ganger mer gull uten at det hjelper deg så mye om du skulle ha økonomiske ambisjoner på dette området.

Det er likevel en forlokkende tanke å prøve å hente ut noen kilo av alle disse tonnene vann som fiskene omgir seg med. Selvfølgelig har det vært gjort både ærlige forsøk, og noen ikke fullt så ærlige.

Det kanskje mest kjente svindelforsøket på området var det de to herrene Prescott Jernegan og Charles Fisher som stod bak. Med det forlokkende budskapet om at en kubikk engelsk mil kunne inneholde gull verdt opp til datidens 65 millioner dollar, var veien nærmest enkel for de to luringene. De etablerte selskapet Electrolytic Marine Salts Company og påstod at de var i ferd med å utvikle en metode for å utvinne gull fra saltvann. De utstedte 10 millioner aksjer til en pris på 1 dollar per aksje. Investorene strømmet til og overøste herrene med penger.

Lykken varte selvsagt ikke evig for de to svindlerne og da inntektene i selskapet aldri kom ble de etter hvert avslørt. Jernegan klarte å rømme til Europa mens Fisher stakk til Australia for å unnslippe lovens lange arm.

Noen påstander er alltid for gode til å være sanne!

Privacy Policy