Legenden om El Dorado

cityofgold-pngDu har sikkert også brukt uttrykket El Dorado selv, uten helt å vite hvor uttrykket stammer fra. Det vi vet er at alle bruker uttrykket når man skal forklare om et fantastisk sted.

El Dorado betyr «den forgylte» på spansk og har blitt brukt som uttrykk av europeere om en mytisk stammeleder for Muisca-folket i Colombia. El Dorado gikk fra å være en liten by til et helt keiserrike på grunn av denne kongen med samme navn, som hver dag lot seg dekke av gullstøv.

Jakten på legenden

Ryktene rundt kongen og byen El Dorado også har ført til mange historiske ekspedisjoner. Ekspedisjonene har alle vært langt fra vellykkede og den mest kjente oppdageren som har søkt etter den gyldne konge og byen var Sir Walter Raleigh. Kanskje er det også han som er utgangspunktet i spillet Gonzo’s Quest, hvor man også er på jakt etter legenden. Det vi vet er at store deler av Amazonas-elven og Sør Amerika generelt ble kartlagt takket være disse ekspedisjonene på 1500-tallet. Det tok allikevel nesten 300 år før man innså at El Dorado måtte være en myte.

El Dorado i dagligtalen

I dag har El Dorado blitt et utrykk vi nesten bruker i dagligtalen vår. Vi omtaler det om steder som vi liker og hvor man enkelt kan tjene penger eller andre goder. Eldorado har også blitt brukt som navn på musikkstykker, tv-serier og mange filmer. En av de første kinoene i Oslo sentrum het også Eldorado. I Sør-Amerika har mange gruvebyer fått navnet El Dorado, da man faktisk fant gull her, og det samme finner vi også i California.

Privacy Policy