Gullrushet på 1800-tallet

gold-rush-oldDen store utvandringa fra Norge til Amerika – «den nye verden» – foregikk fra tidlig på 1800-tallet til begynnelsen av 1900-tallet. Utsikten til raske og mye penger gjorde at mange kastet seg ut på den farefulle ferden over havet i jakten på gull.

Og for noen gikk det riktig så bra. Fra Kvænangen i Troms reiste Jafet Lindeberg vinteren 1898. Opprinnelig skulle Lindeberg og hans følge med samer og kvener reise over med 500 kjørerein som skulle redde gullgravere ut fra Klondyke og den kalde vinteren i Yukon, og resten skulle til inuittene i Nord-Alaska. Men slik gikk det ikke, reinsdyrene tålte ikke reisen og døde av utmattelse og sult.

Lindeberg brukte resten av hyren til å reise til Alaska hvor han skulle grave gull. Sammen med to svensker kom de, etter en strabasiøs tur, til Golovinn Bay (Nome) hvor Lindeberg tok ut skjerp og navnga stedene omkring, blant annet elva Anvil Creek hvor gullet lå opp i dagen. Det tok bare noen få uker før Lindeberg og hans svenske reisefølge var styrtrike. Gullrushet til Nome var i gang – med gullgraver Lindeberg som direktør for Pioneer Mining Company.

Tromsø Museum har i dag verdens største gullklump – 600 gram – donert til museet av Lindeberg noen år etter at gullgravereventyret startet.

Privacy Policy