Filmer med gull som tema

Hollywood har alltid visst å lage filmer som appellerer til folks fantasi og følelsesliv. En gjenganger i så måte er historien om en gjeng fattige eventyrere som legger ut på en farefull reise for å sikre seg rikdom eller berømmelse, ofte med livet som innsats. På et mer symbolsk plan fungerer disse filmene også som påminnelser om hvor fryktelig galt det kan bære av sted når mennesket blir besatt av grådighet, uavhengig av om helten lykkes til slutt eller ei. Jakten på gull egner seg med andre ord optimalt til tematisering på det store lerretet, og filmhistorien er rik på eksempler på filmer som kretser rundt dette temaet. I paragrafene som følger skal vi ta en nærmere titt på noen av dem.

Gulljakt i Sierra Madre

Bogie-Sierra-Madre-02«The Treasure of the Sierra Madre» har nytt velfortjent klassikerstatus siden den ble sluppet i 1948, og er for mange den ultimate filmen om menneskets evige jakt på gull og rikdommer. Filmen utspiller seg på midten av 1920-tallet, på en tid da det siste store gullrushet i USA for lengst var over. På den andre siden av grensen var det imidlertid fortsatt skatter å finne, og det er dette som driver Fred C. Dobbs (mesterlig spilt av Humphrey Bogart i en av hans mest ikoniske roller) og Howard (Walter Huston) sydover mot Mexicos ugjestmilde, solsvidde Sierra Madre, hvor hensynsløse, sombrero-kledte banditter herjer vilt og hemningsløst. Filmen fungerer på mange nivåer, både som en tradisjonell spenningsfilm hvor gode menn blir konfrontert med onde og som et moralsk drama hvor karakterene må overvinne sine egen egoisme for å vinne.

Bond vs. Goldfinger

Av alle Bond-filmer blir «Goldfinger» fra 1964 gjerne trukket fram som den beste. Skurken i denne tidløse klassikeren er den eksentriske milliardæren Aurik Goldfinger, som i et forsøk på å sikre seg monopol på verdens gullbeholdning planlegger å ødelegge Fort Knox med atomvåpen. Bond, i Sean Connerys barske skikkelse, må hanskes med alt fra koreanske leiemordere til lesbiske piloter for å forpurre Goldfingers plan, og blir forsøkt både halshugget og delt i to med laser før han, med to sekunders margin, får desarmert bomben i Fort Knox’ hvelv. Her er det med andre ord nok av klassiske Bond-ingredienser, men i motsetning til mange av de senere filmene bevares hele tiden balansen mellom det absurde og det realistiske på en formfullendt måte.

Gull som metafor for olje

Den amerikanske storfilmen «Three Kings» (1999) har på mange måter gått i glemmeboka. Dette er synd, for filmen er en intelligent og til tider rystende satire over amerikansk utenrikspolitikk i oljealderen. Med Den første Gulfkrigen som bakteppe følger vi tre amerikanske soldaters forsøk på å tilrane seg en kjempelast med gull i den irakiske ørkenen. Man trenger neppe være særlig oppvakt for å forstå at gullet i dette tilfellet fungerer som en metafor på USAs energibehov. Godt skuespill fra blant andre George Clooney og den ikke alltid like habile Mark Wahlberg er med på å gjøre «Three Kings» til en liten klassiker.

Goldmember

goldmemberDer «Three Kings» bedriver insinuasjonens kunst, er Mike Myers’ «Goldmember» fra 2002 en hysterisk festlig parodi på det allerede nevnte Bond-universets mer absurde sider. For tredje gang blir vi introdusert for den udugelige superagenten Austin Powers, som denne gangen blir utfordret av den mektige Goldmember, en halvgal hollender som virkelig har latt lidenskapen for gull gå ham til hodet. Tull og tøys fra ende til annen altså, men morsomt, det er det!

Privacy Policy